NCIE
   
 

Innovation Projects

«Չեխական արտահանման բանկ»-ի, «Բաուեր Տեքնիքս» չեխական կազմակերպության, «Միներալ բիո օրգանիկս հիդրոպոնիկս» մեքսիկական նորարարական կազմակերպության հետ առկա բազմակողմանի պայմանագրերի հիման վրա “Ագրո-Սիթի” ՍՊԸ առաջարկում է Հայաստանի Հանրապետությունում 20 հա ընդհանուր մակերեսով նորարարական, առանց թափոնների ջերմոցային-ֆերմերային համալիր տնտեսություն կառուցելու ներդրումային նախագիծ:

Պետք է նշել, որ ՀՀ-ում նորարարությունների աջակցման դրամաշնորհային տարբեր ծրագրերի շրջանակներում գյուղատնտեսության ոլորտում նորագույն տեխնոլոգիաների կիրառման ուղղություններով իրականացվել են փոքրամասշտաբ և առանձին նպատակային նախագծեր ջերմոցային տնտեսությունների կամ անասնապահական ֆերմաների, բիոգազի արտադրության կազմակերպման ուղղություններով: Սակայն այդ ծրագրերն առանձին նեղ նպատակային բնույթ են կրել, ինչպես կիրառվող նոր տեխնոլոգիաների, այնպես էլ արտադրվող ապրանքների առումներով և իրականացվել են որպես փոքր հզորություններով արտադրություններ ի տարբերություն “Ագրո-Սիթի” ՍՊԸ կողմից առաջարկվող «Նորարարական առանց թափոնների ագրոարդյունաբերական համալիր» նախագծի, որը, փաստորեն իրենից ներկայացնում է գյուղատնտեսական ոլորտի տարբեր ճյուղերում մի քանի նոր տեխնոլոգիաների և գործընթացների կիրառմամբ փոխկապակցված ու փոխլրացնող գյուղատնտեսական միջճյուղային մասնագիտացված համակցված արտադրություն` դրա կազմակերպման համար ռեսուրսային պահանջների ճկուն, արդյունավետ կարգավորմամբ ու ղեկավարմամբ: Կարևոր հանգամանք է հանդիսանում նաև սույն նախագծի իրականացման արդյունքում բնակչության առողջության համար մեծ նշանակություն ունեցող համեմատաբար ցածր գներով էկոլոգիապես մաքուր և բարձրակարգ որակի արտադրանքի ներկայությունը շուկայում, որի նկատմամբ պահանջարկը ներկայումս խիստ աճում է առողջ ապրելակերպի արդի մարտահրավերներին և օրգանական գյուղատնտեսական մթերքների սպառման ծավալների օրըստօրե մեծացման միտումի հրամայականին համապատասխան:

Ջերմոցային-ֆերմերային նորարարական համալիր տնտեսության արտադրանքի գերակշիռ մասը արտահանվելու է ՌԴ և Չեխիայի Հանրապետություն, ինչպես նաև իրացվելու է ներքին շուկայում: Իրացման շուկաների ուղղությամբ արդեն իսկ առկա են նախնական պայմանավորվածություններ:

More

The invention relates to microbiology, biotechnology and food industry and is relevant to a new strain of baker's yeast - Saccharomyces cerevisiae, which can be used in the yeast, bakery and other branches of food production as well as in the fields of medicine, perfume/cosmetics and pharmaceutics.

The proposed strain was obtained by successive selection of yeast cultures isolated in laboratory conditions from the spontaneously fermenting national bread leaven (ttkhmor) according to a set of different essential production indicators and by means of a sequential multiple selection in production environment when cultured in the molasses medium with high concentration of dry compounds. Selection was conducted in the laboratory of works of baker’s yeast in Abovian city, while in the laboratory of fermenting microorganisms (where the world known culture lactic-acid bacterium Lactobacillus acid ophilus “Narine” was isolated) of the Institute of Microbiology of NAS of Armenia the proposed strain was identified and classified as Saccharomyces cerevisiae based on the determinant Kreger-van RiJ.

The resulting new strain of Saccharomyces cerevisiae has improved properties, such as stably high level of biomass output, unique antimicrobial activity against wild microflora when cultured in production stages in non-sterile conditions, as well as high specific growth rate, raising power and enzymatic activity. The above properties of the strain allow using commercial yeasts with humidity 75% in quantity of 0.4 % to weight of the flour in the processes of dough and getting high quality bread products.

More

Nowadays bottle gift bags became widely used. They are proposed both by souvenir manufacturers in their product assortment and by alcoholic beverage companies as an interesting, cozy and aesthetic additive to their production. There are plenty of bottle bags in the marketplace made of different materials such as fabric, wood, wire and metal having decorative as well as practical, i.e., protective value. The offer refers to a crafted new, artistic and constructive solution to the means of bottle packaging that can be used in the branches of alcoholic beverage industry and souvenir production.

More

The offer concerns the combined food dryer equipped with a solar air heater aimed at drying of different kinds of agricultural products. The dryer can be used during the organization of the drying process in the production of different kinds of fruits and berries, pastes (lavash) made from them, vegetables (tomatoes, eggplants, pepper, etc.), grasses and other crops (tea, herbs, greens, spices, sunflower, etc.), mushrooms, as well as pasta products, fishes and fish feed. The combined dryer is operating based on the technics of convective heat transfer and the infrared radiation of raw material drying. During the convective drying the moisture evaporation is ensured via heating and the moisture removal is done with the help of the thermal transmittance based circulation of the air-steam mixture.

Taking into account the global tendency of increasing prices of energy carriers and as a consequence the efficiency of the usage of alternative sources of energy as well as the high potential of solar energy usage in Armenia as an important source of renewable energy a food dryer is purposed based on the principle of combination of different energy carriers such as solar energy, electricity and infrared radiation.

This combined model of configurations and methods of heat supply to the food in the drying process allow to organize energy efficient and economically profitable process of agricultural product drying. With the aim of ‘’delicate’’ management of the drying process the purposed dryer is equipped with automatic control system which enables to regulate precisely the main parameters of drying technology such as temperature, humidity and air flow.

Taking into consideration the fact that the purposed dryer consumes mainly solar energy it can be deployed anywhere permitting to organize the drying process directly in the areas of cultivation by providing double benefit by the reduction of transport expenses and from eventual losses caused by product damage during the enforced idleness.

The wind and low temperatures have minor impacts on the performance of heat collector due to effective vacuum isolation mechanism permitting to exploit the combined dryer both at hot and cold seasons.

For the usage of infrared radiation as an energy source the dryer can be easily equipped with infrared radiation sheets. It's also worth mentioning about the positive environmental effect of the purposed dryer in terms of both the eco-safety of the final product and the protection of the environment.

More