Ձկան յուղ
Շատ է գրվել ու խոսվել ձկան յուղի օգտակարության մասին: Ձկան յուղն օգնում է բուժել այնպիսի հիվանդություններ, ինչպիսիք են սրտի հիվանդությունը, բարձր խոլեստերինը, սրտանոթային հիվանդությունները, քաղցկեղը, շաքարախտը, բորբոքային պրոցեսները, արթրիտը, աթերոսկլերոզը, աղիների բորբոքվածությունը, ՁԻԱՀ-ը, գայլախտը, ասթման, էկզեման, փսորիազը, քորը, մաշկի կարմրածությունը, ցանը և բշտիկները, ռևմատիզմը, ստամոքսաղիքային խանգարումները, թունավոր կոլիտը, ալցհեյմերը, հիպերլիպիդեմիան, աչքերի հիվանդությունները, դեմենցիան, մակուլոդիստրոֆիան, խոցը:
Ձկան յուղի կանոնավոր օգտագործումը բարձրացնում է իմունային համակարգի դիմադրողականությունը, որի արդյունքում էլ կարելի է խուսափել հազից, հարբուխից և գրիպից: Ձկան յուղն օգնում է իջեցնել տենդը, մաշկի ցանը և հոգնածությունը: Ձկան յուղի մեջ պարունակվող օմեգա 3-ի ճարպաթթուները թեթևացնում են դեպրեսիան, տխրությունը, անհանգստությունը, մտավոր հոգնածությունը, նվազած սեքսուալ ցանկությունները, ինքնասպանություն գործելու հակվածությունը և այլ նյարդային խանգարումներ:
Հայտնի է նաև, որ հղի ժամանակ ձկան յուղ ընդունած կանանց երեխաները ծնվելուց հետո հիանալի տեսողական ռեակցիա են ունենում` ձեռքերով շարժումներ կատարելիս: Այսպիսով շատ կարևոր է ձուկ ուտել կամ ձկան յուղ ընդունել հղիության ընթացքում:
Օմեգա-3 ճարպային թթուները շատ կարեւոր են ուղեղի առողջ զարգացման համար, պնդում են կապիկների վրա կատարված նոր հետազոտության հեղինակները: Այն կապիկների ուղեղային որոշ կապերը, որոնց կերակրել են օմեգա-3-ով հարուստ սննդով, ավելի ուժեղ են եղել, քան մյուսներինը: Հետազոտողների տվյալներով՝ այդ ուղեղային կապերը նման են մարդկանց ուղեղային կապերին, ներառյալ՝ ուղեղի այն հատվածները, որոնք պատասխանատու են մտածողության և ուշադրության համար:
Հետազոտության հեղինակները պնդում են, որ այս բացահայտումը ևս մեկ անգամ ապացուցում է, որ օմեգա-3 ճարպային թթուները շատ կարևոր են ուղեղի առողջ զարգացման համար: